; Damiya Mysara ;: Tutorial : Cute Cursor

16 Mar 2012

Tutorial : Cute Cursor

PERINGATAN !!
Ctrl + C untuk copy .


Hey korang !
Assalamualaikum ,
jom start ,
eh , nanti lah dulu , kalau yer pon jawab salam dulu yer ^_^

Ok , takde apa-2 masalah ,
jom kita mulakan , 
sebenarnya nak buat Cursor kat Blog ni senang jer ,
meyh ikot step kat bawah ni ,
ikot sampai habis yea !

1. Korang kena cari dulu kod cursor yang kiut miut or whatever lah kann .
TEKAN SINI 
ingat ye , Cursor Animated hanya untuk Internet Explorer shj =)
2. Korang copy URL  cursor tuh , kat dalam kod yang Aina tunjuk kat bwh ni yer .

<style>body {cursor:url(URL ICON), url(URL ICON), auto;} </style> 
 <a href="LINK BLOG KORANG" target=_blank><div style="height: 50px; width: 50px; position: absolute; top: 0px; left: 0px;"> </div></a>
# warna PURPLE  tu korang gantikan dengan URL cursor korang 
# warna BIRU korang gantikan dengan URL blog korang 

3. Dashboard >> Design >> Add Gadget >> Html Javascript
4. Paste kod tadi tu kat Add Gadget  
5. Preview then Save .

PERINGATAN !!
Ctrl + C untuk copy .

Kalau korang rasa tutorial ni susah ,
korang copy jer kod yang ada kat CURSOR korang tu , then paste shj di ruangan Add Gadget > Html Javascript .

Contohnya gambar di bawah :

1 comment:

  1. Untuk Newbie ,
    boleh lah gunakannya tutorial ni .

    ReplyDelete